Sentència que acorda un règim de guarda i custòdia compartida del fill menor d’edat

 

La Sala 1a del Tribunal Suprem dicta una Sentència en la que acorda un règim de guarda i custòdia compartida de fill menor d’edat.

EL TS ha dictat sentència algrat cap de les dues parts ho havia sol·licitat. Aquest fet succeeix en contraposició al que havia estat fins ara Jurisprudència, perquè s’enten que és l’opció que protegeix millor els interessos del menor i perquè és el règim que a la pràctica, ja estan seguint els progenitors.

Més informació respecte alguns conceptes que apareixen en aquest article:

Què és la guarda i custòdia?
La guarda i custòdia és la fixació legal sobre qui conviurà de manera habitual amb els fills en cas de separació o divorci dels progenitors. Parteix de que els fills menors han de tenir l'oportunitat de relacionar-se amb tots dos progenitors, sempre que això sigui aconsellable per al seu desenvolupament.

Què és la pàtria potestat?

Diferent a la guarda i custòdia és la pàtria potestat, que és el dret i deure que tenen els progenitors del menor sobre aquest, i es refereix a la representació i cura dels fills: aliment, vestit, habitació, educació, salut, etc.

Què és la guarda i custòdia compartida?

La custòdia compartida és aquella modalitat d'exercici de la responsabilitat parental després de la crisi de la relació de parella o divorci, en la qual tots dos progenitors estableixen una relació entre ells basada en el respecte i en la col·laboració, a fi de facilitar als fills comuns la comunicació amb tots dos progenitors i de distribuir de manera justa i proporcional l'atenció de les necessitats materials dels fills. Dintre la guarda i custòdia compartida hi ha múltiples maneres a partir de les quals aplicar-la

Què succeeix amb la custòdia compartida si no hi ha acord entre els pares?

En el cas que els progenitors no arribin a un acord sobre com exercir la guàrdia i custòdia compartida dels fills, serà un jutge qui s’encarregarà de generar l’acord. Aquesta decisió judicial té en compte diferents aspectes com: relació entre els menors i els pares, relació dels pares entre si, circumstàncies dels menors i residència dels pares.

S'abona pensió d'aliments en la guarda i custòdia compartida?

En la guarda i custòdia compartida també es pot abonar pensió d'aliments, ja que la custòdia compartida no eximeix del seu pagament quan existeixi una desproporció important entre els ingressos d'un i un altre progenitor. En recent jurisprudència s'ha vingut establint que el progenitor que treballa i té més ingressos, haurà d'abonar una pensió alimentària a la seva exparella per a la manutenció dels seus fills menors. En el cas d'abonar-se pensió d'aliments en règim de custòdia compartida, aquesta no podrà limitar-se temporalment, sinó que la pensió d'aliments s'haurà d'abonar fins a la independència econòmica dels fills.

Anterior
Anterior

AEDAF proposa simplificar les obligacions d'informació per a no obstaculitzar l'adopció de monedes virtuals

Siguiente
Siguiente

Durant el mes d’agost, les nostres oficines continuaran obertes